2011. április 18., hétfő

Vallás

Húsvét közelettével egy kicsit írok a vallásokról is.

- GÖRÖGORSZÁG -

A wikipedia szerint az ország 97%-a görög-ortodox vallású. Ez valójában igaz is lehet, hiszen minden görögnek fontos a vallása, hozzátartozik a hagyományaikhoz. 2008-ig kötelezően oktatták az iskolákban is. Keresztneveket is a szentek után adják, azért sokszor ismétlődnek ugyanazok a nevek.

Muzulmán kisebbség is van keleten, olyan 2%-ra tehető.

350 000-re satcolják a római katolikusokat, amiből csak 50 000 a görög nemzetiségű (0,5%), a többi bevándorló (lengyelek, filippiniek, irakiak, albánok, ukránok, afriakaiak,...).
Gyakorlatban Zakynthoszon ez azt jelenti, a téli időszakban csak havonta van mise és az ott jelenlévők 5-15 fő közt vannak, nyáron heti rendszerességel van szentmise, akkor sok kiránduló vesz részt rajta.


- ALBÁNIA -

Vallásilag már a középkorban is megosztott volt. Északon a katolikusok, míg délen az ortodoxok voltak többségben. Az oszmán uralkodás alatt elterjedt a muszlim hit is. A kommunizmus alatt ebben az országban sem volt szabad gyakorolni a vallást. Ennek hatása, hogy sokan most is ateistáknak vallják magukat. Hivatalosan Albánia az egyetlen ateista állam a Földön. Ennek ellentéte, hogy sokan nemcsak egy felekezet hívei. Ismerek olyanokat, akik eljárnak katolikus, ortodox templomokba és muszlim mecsetekbe is. Alapjában nincs sok külömség ezek vallások közt, nagyon hasonlóak, csak látszólag mások. Ők úgy gondolják, megpróbálják mindenből a legjobbat.

Feltűnt még az, hogy míg nálunk a templomok látogatóinak zöme öreg asszony, addig Albániában mintha a férfiak lennének jobban istenfélők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése