2011. április 9., szombat

Albánia

Az albán az egyik legrégebbi nemzet Európában, bár ennek ellenére elég keveset tudunk róluk. Ennek oka termeszetesen a torténelme és földrajzi területe (kis ország). Hozzávehessük még, hogy szegény országnak tartják és így nem túl vonzó célállomás.

Részletesebben a wikipédiában, vagy ezen töriblogon van egy jo összefoglalás. (A blog utáni hozzászólásokban van, hogy magukat szkipetárnak nevezik, helyesen scsiptárnak kell mondani. Ez az, mint mi magunkat magyaroknak, nem pedig hungariannak nevezzük.)

Pár infó róla:

- UTC+1, vagyis ugyanaz az időzóna, mint Magyarországon, Szlovákiában,...
- kis ország, kis népességgel (3,5 millió), de ettől jóval többen beszélik az albán nyelvet (Macedóniában, Koszovóban főleg, Görögországban, Olaszországban, Svájcban,... sok a betelepült)
- partvonala 362 km - Jón és az Adriai tenger
- történelmében nyomot hagyott az Oszmán Birodalom (kultúra, vallás), Enver Hoxha komunizmusa (fejlődés helyett inkább bunkerokat gyártott, és az elszigetltségről híres)
- mostani államforma parlamentális köztársaság (már nincs komunizmus 1991-től)
- vallás - a Föld egyetlen hivatalosan is ateista állama, tehát nem muszlim állam, mint sokan kérdezik tőlem
- hires személyiségek:
- Skënderbeu - Kasztrióta György albán fejedelem, a legnagyobb nemzeti hős. 25 évig sikerült feltartania a törököket, hazájában megteremtette az összefogást. Egyetlen szövetségese Hunyadi János volt. Skenderbégről neveznek el szinte mindent, pl. Tirana főterét, italt.
- Ismail Qemali - a nemzeti mozgalom kiemelkedő alakja, az újkori Albánia egyik alapító atyja, az ország első miniszterelnöke.
- Teréz Anya - nem a mai Albánia területén született, de nagyon büszkék rá. Szintén sok mindent neveznek el róla is, pl. Albánia egyetlen repterét, egy nagyon szép, modern templomot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése