2011. április 12., kedd

Kék Szem - Syri i kalter

Albánia déli részén, közel a görög határhoz, található ez a természeti csoda. Ez egy földből erőtörő, másodpercenként kb. 7 köbméter vízhozamú forrás. Kristálytiszta vize 10-12 fokos és a lehető legszebb színekben pompázik, közepén mély sötétkék, majd a széle félé azúrkék, türkizkék, zöldeskékbe is átmegy. Több ilyen forrás is van, ami egy tavat és gyors folyású patakot alkot.



Október végén voltunk Saranda környékén. Ekkor már nyugodtan lehet mondani, hogy vége volt a turista szezonnak. A városban a tenger mellett szinte minden étterem, bár be volt zárva, de azért még lehetett kirándulókat látni, akik a szomszédos Korfuról jöttek és görögöket is. A forrásoknál sem volt tömegnyomor, maximum 2 autó volt ott rajtunk kívül. Nem volt őszies idő, meleg nyári napok voltak. Még a hideg vízbe is belementem, de pár másodperc alatt érzéketlenné vált a lábam. Nyaralásunk után olvastam, hogy még az ököl nagyságú követ sem lehet beledobni, mert a víz felhajtó ereje erősebb és kisodorja a partra. Legközelebb kipróbálom.

Forró nyáron kellemes lehet meglátogatni, mert magas fákkal védett árnyékos terület. Hűsítő víz folyik mindenhonnan. Található ott még 2 étterem, és pár nyaraló.

Egy pár kép a helyről, sajnos a fényképezőgép nem adta vissza úgy a szineket, mint valóságban.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése