2011. április 12., kedd

Navagio (Zante)

Görögország egyik legismertebb tengerpartja

A ναυαγιο (navájó - görögül) hajóroncsot jelent. Sokszor hallani navadzsót is, főleg a magyarok körében, ez olaszosan van. Angolul shipwreck (hajóroncs) beach/bay vagy smugglers cove (csempész öböl).1980-as évek elejéről származik a története. Cigarettát és alkoholt szállító csempészhajó volt, ami egy viharban rongálódott meg, vagy a parti őrség miatt a szikláknak csapódott. Úgy mesélik, a környékbelieknek 2 évre volt elegendő a hajó tartalma.

Most pont a tengerpart közepén van beágyazódva a fehér kövekbe. Felülről is meg lehet tekinteni egy kilátóból, így is fantasztikus élmény látni a hatalmas sziklákkal körülvett öblöt, fehér partot és az élénkkék színű tengert. Ebben az öbölben egész évben ilyen színű a víz, mint a képen.

Érdekesebbé és misztikusabbá teszi még az is, hogy a partot csak hajóval lehet megközelíteni, ami az időjárás függvényében nem mindig lehetséges. Sok kiránduló csalódik is emiatt.

A képeslapokat és a szuveníreket leszámítva, ez a két fő hely ahonnan látni lehet a hajóroncsot. Van még egy harmadik lehetőség is, a hajó mögötti szikláról. Az út oda elég fárasztó és veszélyes, főleg a forró nyári napokon. Annyiban külömbözőbb, hogy közelebb vagyunk a parthoz, de nem éri meg. Ezért itt van egy kép erről a helyről készítve:A tervünk először az volt, hogy átmegyünk arra a sziklára/hegyre ami a szemközti oldalon van, de csak a foto helyéig mentünk. Elhalsztottuk későbbre. És hogy mi volt az indok? Megszerettem volna nézni azt a templomot/kápolnát ami ott van. Nem hittem el, hogy lehetséges oda építeni valamit. És mi értelme is van egyáltalán? Misét nem tartanak ott, szinte lehetetlen oda eljutni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése