2011. június 17., péntek

Cukkinivirág

Cukkini szezon van, recepteket kerestem a neten, mikor rátaláltam, hogy nemcsak a termése hanem a virágja, szára is ehető. Ezt ki kell próbálnom, gondoltam. Azt írta az egyik web, enyhén diós ízű, különleges finomság. Annyira enyhén diós ízű, hogy nekem fel sem tűnt.
A kertben van 2-3 virág, majd később elkészítem, mire a férjem jön haza a munkából. Nem fűzök hozzá túl sok reményt, hogy elnyeri a tetszését, nem rajong a "furcsa" újításaimért. Bár hússal töltve nem hiszem hogy gond lenne. Ma inkább csak egyszerűen szeretném kipróbálni, sajttal töltve nyersen, ilyen verziót nem találtam a neten. A többit ötletet ide mentem, itt a legkönnyebb megtalálnom.
Azt is olvastam, hogy Görögországban és Olaszországban kisebb éttermekben megtalálható a töltött cukkinivirág, mint előétel. Én még nem találkoztam vele.



Előkészítés
A cukkinivirágból szedjük ki a bibéket, ezt nem használjuk fel (az így kialakuló üreg az, amelyet esetleg megtölthetünk). Ezután a virágot és a cukkinit óvatosan mossuk meg, hagyjuk megszáradni papír kéztörlőn. A cukkinivirág (és szár is) sérülékeny és kényes, ezért felhasználásánál óvatosan járjunk el.

Felhasználás
  • Olajban sütve: a megmosott és megszárított cukkinivirágot általában valamilyen tésztába mártjuk sütés előtt, illetve hagyományosan panírozhatjuk is. A zsemlyemorzsás panírozás alternatívája lehet sörtészta, palacsintatészta, tempuratészta. Legegyszerűbben megforgathatjuk a cukkinivirágot felvert tojásfehérjében, majd így sütjük ki bő forró olajban. Utóbbi változat még különlegesebb lesz, ha a cukkinit polentában hempergetjük meg sütés előtt. A kisült cukkinivirágot papír kéztörlőn szárítsuk le. Egyszerű, de kissé „szagos” elkészítési mód.
  • Párolva: a cukkinivirágot és zsenge cukkinszárat megpárolhatjuk párolóbetéten vízgőz felett. Így adhatjuk tészta ételekhez, vagy salátákba, de fogyaszthatjuk mártogatóssal is. Ne pároljuk túl, épp csak hogy!
  • Nyersen: tésztaszószok készítése során is felhasználhatjuk a virágot és a szárat is. Ehhez a nagyobb darabokra vágott cukkiniszárat serpenyőben megpároljuk, esetleg tejszínnel felöntjük és fűszerezzük. A szárról levágott és szintén nagyobb darabokra vágott virágot nyersen keverjük a szósszal összekevert tésztába tálalás előtt.
  • Töltve: ez talán a legklasszikusabb elkészítési mód, amely azonban csak előkészítés, hiszen a töltött cukkinivirágot megsütjük olajban, vagy sütőben. A legklasszikusabb töltelék alapanyag valamilyen sajt vagy krémsajt (ricotta,feta, mozzarella, kecskesajt, parmezán). De töltelék alapanyag lehet még: kolbászhús, darált hús, kuszkusz vagy bulgur, halas vagy húsos püré/farce (pl. csirkehúsos vagy lazacos), krumplipüré. Az alapmasszát fűszerezzük, gazdagíthatjuk zöldségekkel, zöldfűszerekkel, és szükség szerint tojással (sárgájával) kötjük.
Cukkinivirág töltése lépésről-lépésre
  • A töltelék masszát tegyük habzsákba, vagy nejlonzacskóba, amely egyik sarkára nyílást vágunk.
  • A cukkinivirágból szedjük (csavarjuk) ki óvatosan a bibéket.
  • A cukkinivirágot mossuk meg, szárítsuk meg papír kéztörlőn.
  • A virág szirmait óvatosan hajtsuk szét, és a habzsák segítségével nyomjuk bele a tölteléket (max. a virág 2/3 részét töltsük fel töltelékkel).
  • A virágszirmok csúcsait fogjuk össze és óvatosan csavarjuk meg.
Megjegyzés: a töltés töltelékmasszától függően másképp is történhet. Darált húsból készítsünk kis golyókat, kuszkuszt kiskanállal is a virágba tölthetünk, stb. Ebben az esetben is, a tölteléket a virágszirom széthajtogatása után óvatosan helyezzük az üregbe.
Az így előkészített töltött cukkiniket megforgathatjuk tésztában vagy felvert tojásfehérjében és kisüthetjük olajban. Serpenyőben vagy sütőtálba téve a sütőben is megsüthetjük. A legegyszerűbb az utóbbi (azaz sütőben történő) elkészítési mód. A sütési idő felénél a cukkinivirágot óvatosan megfordíthatjuk.
További tippek cukkinivirág felhasználásához:
- Sütőben történő sütés előtt a cukkinivirágot és szárat is kenjük meg olajjal
- A cukkinivirágot tálalhatjuk salátával vagy mártogatóssal, esetleg szószokkal.
- Látványosabbá tehetjük a cukkiniszárat, ha a (zöld) héjba hosszanti csíkokat vágunk, vagy a cukkiniszárat legyezőszerűen bevágjuk a serpenyőben vagy sütőben történő sütés előtt (panírozásnál ennek nyilván nincs jelentősége).
- A cukkinivirág sütési/párolási ideje függ az elkészítési módtól, a tölteléktől, de a cukkiniszár vastagságától is.

Cukkíni virág töltve
Hozzávalók: 12 db cukkinivirág, 20 dkg rizs, 2 evõkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, só, õrölt bors, csipetnyi kurkuma, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 4 dkg vaj.
Elkészítés: Az olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a rizst, egy-két percig pirítjuk, fölöntjük 3 dl vízzel. Sóval, õrölt borssal és csipetnyi kurkumával ízesítjük, majd fedõ alatt puhára pároljuk. A tûzrõl levéve langyosra hûtjük, azután belekeverjük az egész tojásokat és a rizses masszát az óvatosan szétnyitott, cukkíni virágokba töltjük. A megtöltött virágokat olvasztott vajon átforrósítjuk és párolt zöldségekkel körítve, az asztalra adjuk.


Fetával, olajbogyóval töltött cukkinivirág
4 cukkinivirág pici cukkinistól
100 g lágy feta
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
néhány zsenge oreganó levél
pár szem fekete olajbogyó
1 tojás
100 g liszt
sör

olaj
A virágokat kivül belül kimosom, én kiszedtem a bibéket is, nem tudom ki szokták-e? Papírtörlőn lecsepegtetem. A töltelékhez a hagymákat finomra aprítom, az olajbogyót negyedelem és finomra metélem az oreganot. Összekeverem ezeket a fetával, majd egy teáskanál segítségével óvatosan a virágokba töltöm. A tojásból, kb. 100 g lisztből és egy jó csipet sóból sörrel palacsintatészta sűrűségű masszát keverek. Ebben megforgatom a virágokat és forró olajban szép aranybarnára sütöm.


források



Ilyet csináltam én.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Claudia, a bejegyzésed cukkinivirág fotóját én készítettem, az gasztroblogomról származik (http://www.gabojsza.hu/2010/09/toltott-cukkinivirag.html) azt engedély és forrás megjelölés nélkül használja. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
    Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
    A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy 2017.február 28-ig távolítsa el.
    Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyepes Gabojsza, a fotot eltavolitom, nem akarok senkit megbantani. a kep nagyon szep, a googlebol vettem, nem jartam utana honnan szarmazik. elnezest a keso valaszert, de biztos latta maga is h mostanaban (utobbi 2 evben) nem hasznalom a blogot. szep napot

      Törlés