2011. június 20., hétfő

A Remény lángja Zakynthoszon

Június 25. és július 4. közt rendezik meg Athénban a Speciális Olympiát (SOWSG - Special Olympics World Summer Game). 7500 sportoló 185 országból vesz részt rajta, 22 sportágban.
Ez a fajta Olympia 2 évente kerül megrendezésre, felválltva nyári és téli sportokkal. Itt értelmi sérült sportolók versenyeznek. (Ez nem összekeverendő a Paralimpiával, ahol fizikai sérült sportolók vesznek részt. Ezen kívül van még Siketlimpia.) Szintén van egy nyitó és záróünnepsége, lángja, mottója. Jelmondata: «Let me win! But if I cannot win let me be brave in the attempt!» (Magyarul nem találtam meg, de annyit jelent: Hadd nyerjek. De ha nem tudok nyerni, hadd legyek bátor a próbálkozáshoz.)
Embléma - ragyogó nap, az élet forrása, olajág, spirál. A színek tükrözik a görög tájat, az érzlemeket (piros-élet szeretete, narancs-optimizmus, kék-határozottság, szabadság, zöld-remény).

SOSWG Athens logója. Apollon a napisten, aki meleg öleléssel vár mindenkit Görögországba. A nap az öröm, optimizmus, dicsőség szimbóluma.
Mottója - “I’m in” (Benne vagyok). Ezzel a rövid, de dinamikus üzenettel szeretnék megszólítani a sportolókat, vendégeket és az önkénteseket. A mottó tökéletes harmóniában van a görög filozófiával és kultúrával, ahogy a görögök, mint egy nemzet, mindig összejönnek egy nagyobb közös ügyért.

Final Leg 2011
Hivatalos nevét nem tudom magyarul, ez az, amikor a lánggal futnak az olimpia előtt. 145 tagból álló nemzetközi csapat, főként rendőrök, tűzoltók,... (101) és 10 speciális olimpikon viszi a lángot Görögország tájain, Isztambulban és Cipruson. A láng neve "Flame of Hope". Athénból indultak, majd 3 csoportra osztva járták az országot. 1. csoport indult keletnek, 47 várost érintve, Isztambult is. 2. csapat célja Ciprus és a visszaúton a görög szigetek. 10 nap alatt 30 várost kellett bejárniuk. A 3. csapat látogatta Nyugat-Görögországot, és így jöttek Zakynthoszra is, 12 nap alatt 58 várost érintve. És a végső célja, 25.-én a Kalimarmaro Olympiai Stadion.


június 18.
A szigetre Kefalóniáról jöttek, és a főváros felé futottak, Alykanast, Tsilivit érintve. Zakynthoszvárosban a főtéren vártuk a futókat. Nem kis teljesítmény végigfutni a fél szigeten, főleg amilyen Zakynthosz, kanyargós utak és dombok mindenhol. Néha még autóval is úgy tűnik, mintha nem haladnánk. Jó kondiban kellett lenniük, ha ezt el tudták válalni 2 héten keresztül, de sokuknak még sportoló alakjuk sem volt.

Zenekari aláfestéssel bevonultak a papok meg a képviselők, mintha ők lennének a sztárok. Majd a futók felmentek a színpadra, meggyújtották a lángot, lufikat engedtek fel az önkéntesek.
Beszédek következtek, a legnagyobb rangú pap, a parlamenti képviselő, majd még 1-2 kisebb rangú ember és a végén 2 kínai rendőr a futók közül. Hát ez egy kicsit hosszúra sikerült, sajnáltam is a sportolókat, addig csak álltak a színpadon, utána ültek csak le, kaptak vizet.

Programok
- görög néptánc
- görög férfi énekcsoport
- görög néptánc - sérült gyermekek előadása - a sportolók felállva tapsolták meg őket
- zenekar adott elő 1-2 darabot
- kisgyerekek énekelték a "We are the champions" görög változatát

Átadtak még 1-2 ajándékot, emlékdíjat vagy valami hasonlót, visszavették a lángot a fáklyára és vége lett az ünnepségnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése