2011. június 16., csütörtök

Pünkösd

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amely a húsvéti időszak lezárója. A katolikus pönkösdi ünnep tárgya a húsvéti misztérium beteljesedése: a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja.

Görögországban is nagy ünnep, hétfő munkaszüneti nap.

Vasárnap mi is elmentünk a római katolikus templomba (Zakynthoszváros), addig a görögök természetesen az ortodox templomba, ami van minden faluban. Nálunk, most van templombúcsú is, ami azt jelenti, hogy a falu templomának a névnapja összekapcsolódik ezzel az ünneppel. A téren tradícionális zenészek voltak, hagyományos dobos és fuvolás.

Hétfőn volt a fő ünnepség. Szintén szentmisével kezdődött. Majd körmenet (zenekar, papok, zászlók, nép), amin első alkalommal mi is részt vettünk, és a szentmise befejezése a templom előtti téren. Utána élő zenére lehetett táncolni vagy az ismerősökkel beszélgetni szuvlaki, grillhús, sör mellett.
Nagyon tetszenek ezek a falusi görög estek, mert az összetartozásról szólnak. A falunk kicsi, de többször is rendez hasonló eseményeket.



grillárusok

templomtorony, ahol a harangok vannak, ez mindig külön épület

kilátás a toronyból az ünnepségre

zenészek

balra énekes, jobbra táncolók



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése