2011. június 9., csütörtök

Mai ebéd - töltött zöldségek

Itt a nyár, a kertben már szépen fejlődnek a zöldségek. Ideje készíteni nyári ételeket, mindent, amihez cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika szükséges.

Szívesen próbálok ki és tanulok új ételeket, de a végén úgyis a saját ízlésemre szabom a recepteket. Nem tartom fontosnak a mennyiségeket a hozzávalóknál, az kóstoláson múlik, ki hogy szereti. Ezt azért gondoltam fontosnak ideírni, mert lehet hogy eltérek a hagyományos receptől, de a végeredmény nagyjából ugyanaz. Vagyis ahány ház annyi szokás, a mondás szerint.

Sok étel alapja a darált hús. Félvegetáriánus létemre szeretem, ha sokáig van főzve és jól meg van fűszerezve (paradicsompüré, bors, oregánó, bazsalikom, csípős paprika...). Néha nagyobb adagot is készítek, és a felét beteszem fagyasztóba. Felolvasztás után könnyen használható spagettihoz, krumplihoz, tölteléknek, musakának,...

Hozzávalók (14 dbhoz, kb.5-6 személyre):

- darált hús (most 1 kg volt)
- paradicsompüré
- hagyma
- só, bors, oregánó
- rizs (1 vagy fél marék)
- (olíva)olaj
- tölteni való zöldségek, legjobb a cukkini (2ből készült ma), paprika (6), paradicsom (nem volt), lehet még padlizsán (2), láttam még hagymát is tölteni, de nem próbáltam.

Elkészítés:

- Darált hús alap: a hagymát megpirítom az olajon, ráteszem a darálthúst, fontos jól összekavarni, nehogy csomós legyen, kicsit megpirítom majd felöntöm egy kevés vízzel, sózom, borsozom és hagyom főni

- Addig elkészítem a zöldségeket: paprika tetejét levágom, magházát kiszedem, beleállítom a tepsibe, ha van paradicsom, hasonlóan járok el, teteje le, belseje ki és kész. A padlizsán és a cukkini általában elég nagy ahhoz, hogy kétfelé vágjam. Ilyenkor van egy formás része, ami állítható, és egy fektetett darab. Szintén a belsejüket ki kell szedni, itt ügyelve, hogy ne legyen vastag a pereme, mert akkor nem sül át rendesen. Akkor jó, ha fél cm és 1 cm közt van. És kell egy kis fedőt is hagyni, hogy ne száradjon ki a töltelék.
- A zöldségek belsejét felhasználom, finomabbá teszi a tölteléket. Kis darabokra vágom és a húshoz öntöm, rizst is hozzáadom, ízesítem még paradicsompürével, oregánóval. Akkor jó, ha kicsit laza a hús (nem száraz, de nincs is sok leve) és a rizs is félig megfőtt.
- Megtöltöm a zöldségeket, rárakom a tetejüket és sütöm amíg mind nem sül át. Kb. 1 óra.

Megjegyzés: Padlizsánnal lehetnek gondok, sokszor nem sül át rendesen. Kenyérrel tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése