2011. május 20., péntek

Választások albán módra

Már korábban is akartam róla írni, mert ebben az országban nem úgy műkődik ez sem, mint általában, hogy az ember elmegy szavazni, estére vagy másnap reggelre megkapja az eredményeket és lassan elfelejti. Épp most olvastam a híreket a bombahír.hun, és eszembe jutott, hogy még adós vagyok ezzel a cikkel.

Röviden a történtek: Május 8-án helyi választások voltak. Majdnem minden körzetben csak a 2 legnagyobb párt képviselőire lehetett voksolni. Hivatalos eredmény csak 2 hónap múlva várható. Az első számolás 5 napot vett igénybe. Ez az idő alatt mindenki a tv-t, rádiót figyelte, mégha tudták is hogy messze a vég. Gondok a fővárosban voltak leginkább, ahol 250 ezer szavazatból, az utolsó pillanatban csak 10 szavazati különbséggel nyert az eddigi, szocialista polgármester. Persze, megint újraszámolják, találnak még több érvényes szavazatokat,...

Nem értek a politikához, nem tudok véleményt mondani. Azt tudom, hogy a jelenlegi polgármester sokat tett Tiranáért (pl. színes házak, Tirana jellegzetessége), de mint ellenzéki pártként, talán nem a legjobb, inkább viszályokat, polgárháborút szít. És mégis a legtöbb városban az ő pártja nyert. Ellenben a demokratikus párt (kormány) az utóbbi időben sokat segített Albánia fejlődésében (utak, vízummentesség az albánoknak az EUba).


Albán stílusban:
- Nagyon sokan nem titkolták kire voksolnak, házakra, autókra kitűzték a pártok zászlait.
- A szavazókat úgy próbálják megakadályozni, hogy többször, valaki más helyett ne menjenek el, hogy filctollal megjelölik őket a kezükön. Egy kisebb fekete csíkot rajzolnak a hüvelykujj körme fölé. Mintha nem lehetne lemosni, ha valaki nagyon akarja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése