2011. szeptember 4., vasárnap

Vége a nyárnak....

Nyáron elég elfoglalt voltam, hogy blogoljak, vagyha volt is időm nem nagyon volt kedvem a hőségben. Hiába mondjuk, hogy hosszabbak a napok, de nekem, főleg az augusztus az a hónap, amikor semmire nincs elég időm, valahogy nem 24 óra.

Milyen a sziget augusztusban?
Hát ez a legnagyobb szezon, ilyenkor minden tele emberrel, munka is hamarabb eltelik, pörgősebb, az utak elég zsúfoltak. Angol turisták vannak többségben az egész szezon alatt, de augusztusban ellepik a szigetet a görögök is és az olaszok is. Utóbbiak nagyrészt autóval érkeznek, nekik köszönhető a forgalom lassulása is.
Augusztus 15-én egész Görögországban nagy Mária ünnep van, az athéniak ilyenkor a szigeteket válasszák a pihenésre.
Augusztus 24-26. zakinthosz védőszentjének ünnepe. Az év egyik legnagyobb eseménye.
26-a után szemmel láthatóan kevesebb a turista, szinte az összes görög és olasz kiránduló akkora már befejezi a nyaralást. Az utak felszabadulnak, a parton is kevesebben vannak. Nagyon szeretem ezt az időszakot, olyan nyugodságot lehet érezni.
Hőmérséklet 40 - 45 fok közt is lehet, idén azért meglepően "hideg" volt, csak 30 - 35 fokot mutatott a mérő.

Vége a nyárnak?
- Egyrészt igen, mert elmúlt a fő szezon. A vállalkozók már nem várnak semmi extra bevételt, tudják, hogy napról napra kevesebben lesznek a kirándulók. Ahogy írtam az előbb, görögök többsége már a nyári kiruccanás után van. Sokszor lehet hallani ilyenkor, hogy búcsúzásnál "jó telet" kívánnak egymásnak a görögök.
Ellentétben az otthoni diákokkal, itt még nem siránkoznak a sulisok. Az iskolai szünet itt 3 hónapos, és szeptember 15-e körül kezdődik az iskola. Idén lehet hogy csak októberben fognak megnyitni az iskolák, itt mindig találnak okot sztrájkra, szünetre, most a könyvhiány a téma. (Update: 12-én megkezdődőtt a tanév)
- És nem. Igazából még tényleg elég nyárias a hangulat egész szeptemberben. Októberben is meleg van, de akkor már sokszor eshet az eső. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egész nyáron nem esik, szárazság van. Amikor elkezd az idő változni, a helyiek is téliesebbnek vélik az időt, mint amilyen valójában. Egyszerűen meg lehet külömböztetni az ittenieket, akik kabátot viselnek és hosszú nadrágot a turistáktól, akik még rövid nadrágban és félújúban "teszik magukat". Az utolsó charter október 31-én hagyja el a szigetet. Majd következik a tél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése