2013. július 16., kedd

Nyár van - napozzunk!

Napozni talán legtöbben azért szoknak, h lebarnuljanak, szép színt kapjanak. Sokan vannak olyanok is, akik félnek, mert összemossák a bőrrák kialakulásával. Hallottam már olyat is h valaki a szoláriumot válassza, mert a nap veszélyes (nálam ez a téveszmék topja, amikor azt állítják h a természetes a rossz, és a mű a jobb). Kevesen vannak viszont, akik a jótékony hatásai végett fekszenek ki a napra. Nekem nagyon tetszik a görög neve - iliotherapia - napterápia.

Napozás melletti érvek:

- D-VITAMIN - immunrendszer erősítése, depresszió ellen (boldogsághormon termelése), vastagbél- és mellrák leküzdése során, kalcium jobb felhasználása (csontok erősítése), karcsúság megőrzésében is segít
- BAKTÉRIUMÖLŐ - kisebb bőrproblémák orvosolhatók vele  (forrás), (és vizet is lehet fertőtleníteni vele)
- TERMÉSZETES ANTIDEPRESSZÁNS - feltölt energiával, életvidámmá, energikussá tesz. A napfény segíti a vérképződést, fokozza a vesék műkődését, ezzel serkenti a méregtelenítést. (forrás)
-  VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ - UV sugárzás salétrom-oxidot szabadít fel, ami ellazítja az ereket (forrás), amik jobban kitágulnak, így a sejtek tápanyagellátáse és a salaktalanítása is javul (forrás)
- BŐRPROBLÉMÁKRA - mitesszerek, pszoriázis, korpa (forrás)

Nem szeretnék senkit meggyőzni, csak elgondolkodtatni, és bemutatni a másik oldalt, amit általában a TV kihagy. Lehet h nincs igazam, mert nem vagyok se orvos, se kutató, de úgy gondolom, ami természetes, az mindig a legjobb. Ezt súgja a józan paraszti eszem. Persze, mindent mértékkel kell csinálni, legfontosabb, h nem szabad leégni.

Ez egy nagyon elgondolkodtató cikk azoknak akik a ráktól tartanak:
"A melanoma előfordulása kétségtelenül rohamosan nő. Az USA-ban például 1973 és 2000 között a nők körében kétszeresére, a férfiak körében háromszorosára nőtt. Ausztráliában a nők körében 1983 és 1999 között 40%-kal, a férfiak körében 88%-kal, Svédországban 20 év alatt majd kétszeresére nőtt. A napozás miatt – vágják rá azonnal a bőrgyógyászok. Csakhogy Európában Skandináviában a leggyakoribb a melanoma, míg a mediterrán országokban csak harmadannyi fordul elő. Minél délebbre megyünk, annál ritkább a melanoma. Ha a napozás árt, nem éppen az ellenkezőjét várnánk?" a cikk itt folytatódik
A válaszok közt van, h nem találtak összefüggést a melamona és a nap közt. Ők arra a következtetésre jutottak, h ahogy az északi népek elszoknak a napozástól, és többször hirtelen leégnek, az lehet a baj. Én viszont úgy gondolom, h  az utóbbi években használt napozó szerek jobban befolyásolták a betegség kialakulását.

Napfényvédő szerek ártalmai:

- vegyi elixírek, gondolkodás nélkül kenjük magunkra - oxybenzol, illatanyagok, parabének, kőolajszármazékok,... több rákos megbetegedést okoznak, mint amit megakadályoznak
- FDA nem engedi a természetes összetevők használatát
- megakadályozzák a D-vitamin termelést
+ szerintem feleslegesen szennyezzük vele nemcsak a testünket, de a vizeinket is.
Forrás, érdemes elolvasni + ír a természetes védelemről is (antioxidánsokban gazdag étkek, természetes olajok)

Természetes megoldás lehet pl. a kókuszolaj (cikk), ha valaki Ázsiába készül nyaralni, Mediterrán térségben inkább az olívaolajat részesíteném előnyben.

Tapasztalatból mondom, h 2 éve elhagytam a napozó szereket, és semmi bajom nincs. Nem is hiányolom.
- ha napközben 11-16 óra közt kell kint tartózkoznom, inkább hosszú, könnyű inget, kendőt viselek
- fontos a sok folyadék és a vitamindús étkezés
- No1 segítség nálam az aloe. Legtöbbször az arcom pirosodik ki, ha egész nap kint vagyok, ilyenkor elég 1x bekennem a friss levelekkel, és egész napra hidratálja, elmúlik a száraz, égető érzés is. Persze, most a kedves olvasó azt gondolhatja - igen, majd cserepes virágot fogok vinni a kirándulásra, de nem kell, mert ha valaki Görögországot válassza, itt elég könnyen megtalálható. Pl. Zankintoszon majdnem minden háznál, a kerítés tetején van. Csak fel kell ismerni, kisebb, több ága van, legfontosabb jellemzője, h lédús.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése