2013. július 23., kedd

Képek - Tirana és Észak-kelet Albánia

Főtér egyik sarka, itt csoportosulnak az utcai pénzváltók, a képen látható férfiaknál nagy köteg pénzek vannak, azzal legyezgetik magukat a melegben, meg a sétálók elé kinyújtják, jelezve, h van elég pénz, ha váltani szeretne valaki.

Főtér a mecset mellől fényképezve.

Főtér, a közelmúltban lett kicsit átépítve. Fákat ültettek, virágokat aggattak minden villanyoszlopra, biciklis sávot húztak, a közlekedést picit szabályozták, egyszóval normalizálódott.

Koszovói határhoz vivő út, kétsávos, osztottpályás. Gyorsan hajtani nem igazán lehet, mert a hegyes táj miatt sokszor van nagyobb kanyar, mint amire számítanánk, de úgy egészben az út minősége nagyon jó. Forgalom nem igazán van. Nyáron a szembejövő sáv forgalmas, mert a határtól csak másfél óra a tengerpart. 



Szép táj, magas, néhol egész meredek hegyek, mezők, völgyek, kanyonok, folyók váltják egymást.


Hegyekben már csak elszórtan laknak, ezért aszfaltozott út nem is téma arra. Ezek az utak eléggé kanyargósak és hosszúak. A nagyobb településeket (városokat) új, rövidebb úti tervvel próbálják összekötni (ami megint idő, amire elkészül). Gondolnánk, h kevés autó jár arrafelé, de azért volt forgalom, turistákkal is találkoztunk. 


Hidak minősége hagy kivánni valót maga után. Helyenként foltozni kell, de azért erősek.

Ez csak gyalogút.

Kb. 150 éves mecset.


Kicsit meredek volt, de felsétáltunk. 


Tipikus ház, kőből. Körülötte tisztás, már lekaszálva, széna bekészítve az állatoknak. 



Háttérben a Korab, Albánia legmagasabb hegye, még havas volt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése