2012. május 4., péntek

Nafplio

Neve: a görög mitológiából ismert hős, Nafplios után, aki Palamidis apja volt
Fekvése: Peloponészosz félsziget
Népesség: 33 000 fő
Érdekessége: a függetlenségi háború után a modern Görögország első fővárosa volt (1829-1834)


Tripoliból indulva a 7es úton Nafplió  55 km. Közben gyönyörködtünk a hegyekben, majd a magasból megpillantottuk az öblöt, és rögtön felismertük Nafpliót. Érdekes volt, mert még soha nem jártunk arra. Amikor leértünk a tengerhez  narancsültetvények következtek. Nem volt sok érdekes arra, de annál jobb illat volt.
A városba érve először a kikötő fogadott, mellette parkoló autók száza. Elmentünk a térig, majd leparkoltunk mi is. Vasárnap volt, de a város tele volt emberekkel. Sok volt a turista is. Végig sétáltunk a tenger mellett, balról kávéházak szegélyezték az utat, jobbra pillantva Bourtzit lehetett látni. Ez egy kis erődsziget nem messze a parttól.

Bourtzi - a velenceiek építették a 15. században. 1865-ig volt erőd, majd a hóhérok lakhelye, 1930-1970 közt hotel. Ma  turista látványosság, hajóval pár perc alatt át lehet menni (kb. 4 euro)., néha része a Nyári Zenei Fesztiválnak is.

Ez az egyik széle a városnak, itt megpihentünk kicsit. Majd erre folytattuk az utunkat, követve a tömeget (ami nincs a képen). A tengerben több kisebb medence va  kialakítva.
Fenyképezve az előző helyről, a város irányába. Ez a sétány , pálmafákkal díszítve nagyon szép.
                         
Szintén ugyanarról a pontról fotózva. Ha balra néztünk a mólót láttuk és hátterben  Bourtzit.

természetes díszítés


Ahogy haladtunk tovább. Az út nagyon rendezett, sziklákon és a kék tengeren kívül szinte semmi nem volt , majd később kezdett zöldesedni, kaktuszok és fenyők nőttek mindenhol. A képen egy kis tunel is van. Szerinten kora este nagyon romantikus lehet.





Fügekaktuszok. Termést nem látni rajta, mert ami az út mellett volt, egy sem tartalmazott. Ami messze volt, azon teli volt.   Egyet nagy nehezen találtunk, piros volt, gondoltam érett.  Belül puha volt, a magok kemények, de még másnap is szehedtem az ajkaimról a szőrőket. 

Megyünk, megyünk. Férjem: - Remélem ez az út nem oda fel vezet a várba. Még nem láttunk senkit visszafelé jönni. Én: - Á, az messze van.
5 perccel később. Férjem: - Nézzd, pedig mennek fel.

Végére értünk az útnak. Átmentünk a parkolón, majd választhattunk: bemegyünk a  városba  vagy felmegyünk  a hegyre, a várhoz.  Az utóbbit döntöttük.

Kilátás a nafpliói várra és a városra, háttérben a tenger, mögötte hegyek.


Ezen az úton jöttünk a tenger mellett.


Átmentünk egy kapun, de még volt jó pár lépcső. Nagyon tetszettek  ahogy a vírágok utat törnek maguknak.

A kilátás megérte. Meg az is h nem ártana egy kicsit fittebbnek lenni.




Már lefele. Azt hittük könyebb lesz, de nem igazán. De megtettük a legendás 999 lépcsőt, amit  úgy írnak mindenhol h "csak" 857. Megkérdeztük a jegyszedőt, ő 913-at mondott. Én neki hiszek, bár járhat autóval is. 



Nafplió óvárosa, sok kis utcácska üzletekkel, éttermekkel. Egybe bementünk, szeretek  helyi termékes boltokban bámészkodni. A neve vmi Nafplio naturals volt de sokkal több minden volt benne, még mákot is találta.


Ott voltunk fent, lépcsőn mentünk a kaland kedvéért. Igaz akkor még nem tudtuk h út is vezet oda, de akkor is a lépcsős megoldást választottuk volna.

Nekünk nagyon tetszett a város, szerintem az egyik legjöbb, amit Görögországban láttam. Van benne minden, óváros sétálóutcákkal, tengerpart, történelem, vár, romantikus sétány, parkok, panoráma kilátás, élet, teli emberekkel.Ezen kívül még van egy újabb része is, de az átlagos.



Palamidi 
A vár ahova közel 1000 lépcső vezet, 216 méter magasban építették a velenceiek barokk stílusban. Nagy project volt de rövid idő alatt befejezték ((1686)1711-1714). 1715-ben elfoglalták a törökök és 1822-ig övék is maradt.
Itt raboskodott Theodoros Kolokotronis, görög szabadságharc hőse.
Belépő felnőtteknek 4 euro.

Múzeumok:
(Nem vagyok múzeumrajongó, ezekről is csak utólag olvastam, azért megemlítem, mert nem mindennaposak. Természetesen van több történelmi múzeum is a városban.)
- Kombolói - (komboloi - görög füzér, amit stresszoldásra, unaloműzésre használnak) 1500 darabos kiállítás, a világon talán az egyetlen ilyen múzeum, belépő 3 euro.
- Ouzo múzeum - nemzeti ital, ánizspálinka
- Kőmúzeum - ingyenes

Fesztiválok:
- Karnavál, Húsvéti ünnepek, Júdás égetése Húsvét utáni vasárnap (Asini faluban)
- Articsóka fesztivál (Iria faluban)
- júniusban Nafplió fesztivál - egy héten keresztül klasszikus zenei koncertek

Egyébb látnivalókról képek itt, a közelben található még Epidavros, Mükéné, Tyrins.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése