2014. november 6., csütörtök

Mosószóda házilag

Már régóta használok mosószódát környezettudatosságból. Szerintem ér annyit, mint egy átlagos mosószer. Lehet belőle készíteni folyékony mosószert is, de simán por alakban is fel lehet használni. Most sajnos elfogyott és itt még nem találtam. Albániában még nincsenek divatban a bioboltok, sem a zöld dolgok, szupermarketben nem ismerik.
Neten keresgélve egy angol oldalon találtam egy megoldást. Ezt még magyar oldalon nem láttam, azért gondoltam írok róla egy cikket. Nem tudom mennyire hiteles, de a kommentelők közt voltak akik ismerték az eljárást.
Lényeg - mosószóda készíthető házilag, egyszerűen. Csak szódabikarbóna kell hozzá, amit fel kell melegíteni sütőben, vagy serpenyőben. Néha nem árt megkeverni.
Az oldal szerint hevítésnél széndioxidra, vízre (pára) és mosószódára bomlik. Ha ez igaz, h nem sok külömbség van a kettő közt, akkor ezentúl bátrabban fogom használni. Több receptet találtam már mosogatógephez is, de eddig még kicsit tartottam tőle.
Mikor alakul át? Én kisebb adagot "pirítottam" serpenyőben 1 órát h biztosra mennjek, de szerintem már fél idő alatt kész lett. Máshogy néz ki, és állítólag más az íze (nem szoktam kóstolgatni, így fölösleges lett volna kipróbálnom, úgyse tudtam volna összehasonlítani). Hatékonyságát még nem tudtam eléggé tesztelni.
A mosószóda szemes, nem tapad egybe, a szódabikarbóna por állagú és csomósodik.
Ez az oldal szerint 100 foknál kezd átváltozni és ahogy eléri a 200 fokot, addigra már kész is lesz.

Még egy dolog, amit itthon, könnyen elő tudok állítani. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése