2012. április 25., szerda

Húsvét 2012

Az időjárás miatt elhalasztottuk a kirándulást, így itthon maradtunk. A jó oldala az volt, h ünnepélyesebbnek tűnt ez a Húsvét, mint máskor. Vallási ünnephez hozzátartozik a misére járás is. Szerintem. A nem szezon időszakban (télen) csak ritkán van katolikus szentmise a szigeten. Nincs pap, igy Kefalóniáról vagy Pátrából kell jönnie. Az idén (talán Korfuról) jött egy ferences pap és az egész hétvégén "dolgozott".
Szombaton megsütöttem a tsurekit, húsvéti kalácsot.

Vasárnap reggel még szakadt az eső, de utána szerencsére minden ok volt, kicsit felhős volt, de napsütéses meleg nap lett végül is. Délelőtt még elmentünk a városba a szentmisére. Dél körül jöttek a sógoromék, velük együtt grilleztünk. Mink csak négy és felen voltun, amiből én és a sógornőm nem nagy húsevő, ezért mi csak csibemellet és marhaszeletet sütöttünk főételnek. Ezen kívül volt még paridákia (csont kevés hússal, sok zsírral), saláták, tzatziki, skordopsomo (sült füszeres kenyér), feta, olíva, virslivel töltött kis piták (levelestésztaban), pirostojás és míg várakoztunk ott voltak a sósak és édességek (kalács és kuluri). Egész délutánt együtt töltöttük, este elmentünk a többi közeli ismerőshöz kellemes húsvétot kívánni.

Húsvétvasárnapi görög szokás a báránysütés általában nagyobb családi, ill. baráti körben. A bárány elkészítéséről (és más hagyományos ételekről - kokoretsi, majeritsa) nagyon részletes leírást lehet olvasni a görögkonyha oldalán.

Kokoretsi - belsőségek nyársra húzva, béllel áttekerve - balkán és eredetileg török étel, Albániában ugyanezen a néven megtalálható és ott is, itt is egész évben kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése