2012. március 8., csütörtök

Thesszaloniki

Fehér torony, Thesszalonik jelképe. A központ kicsit arrébb van, Arisztotelész tér.


Összehasonlítva Zakynthosszal:

- teljesen olyan érzésem volt, mintha nem is Görögországban lennék. Bár görög nyelvet hallottam mindenhol, de minden nagyon másnak tűnt.
- a város formája is külömböző, az épületek kicsit magasabbak a megszokotnál, nagy terek, régi épületmaradványok vannak mindenhol
- ott a tenger is, de nem annyira jellegzetes, lehet h nyáron szebb, most ilyen borúsas időnk volt.
- más (gyors) ételek:
Az utazástól megéhezve pita gyros-t kerestünk, de nem találtunk. Mindenhol csak hotdogot árultak, olcsón 60 centért. Hamburgeres is volt és nagyon sok pékség, cukrászda ahol sok édes és sós pitákat ( nagyja töltött rétestészta) lehet kapni. Végül találtunk gyrost is, de nem volt szimpatikus. Nagyon kis pitát, kenyeret használtak hozzá, és nem tűnt túl laktatónak. Ez volt az egyetlen, amit drágábbnak találtunk, mint a szigeten, 2,50-2,80 körül volt (nálunk 1,50 - 2 euro).
Reggelente az utcán koulouri-t árultak, kissé édeskés karika alakú péksütemény. Szalep (ital)árus ott volt egész nap, de nem kóstoltuk.
- cukrászdák, pékségek nagy, tágas teremben, csodaszép tortákkal, muffinokkal a kirakatban. Mig itt a szigeten van egy szűk helység, pult, ami polc vagy hűtő, mögötte az eladó és az mögött a kenyerek, ennyi.
- üzletek - olcsók, minden másodikban 1 euros bizsuk, női topok, pulóverek 2-3 eurótól,...
- Thesszaloniki sokkal olcsóbb mint Zakynthosz, mi úgy vettük észre:
kávé + 0,5 L víz 1 euro (Zantén a víz 50 cent, kávé 1,50-3,50 euro közt)
kávé + tiropita (sajtos rétes) 1,20 (Zantén jó ha annyiért megkapom a pitát, de nem nagyon hiszem)
kenyér 360g 50-60 cent (nálunk 90 cent, 300g)
ruhák (itt 5 euro alatt csak azt lehet megvenni amit már a kínai sem tud eladni)
- ami sajnos minden nagy város része a kéregetők. Zakynthoszon legalább ilyet nem látni, igazság h most már van 1-2 de úgy gondolom, remélem ők nem hontalanok.

A városban csak 2 napot töltöttünk, így nem volt időnk körülnézni nagyon. A képeket is amit készítettünk, nem lettek jók, ezért vannak a netről.


Megkóstoltuk a roxakia-t.
Állítólag tipikus görög édesség, viszont itt
Zakynthoszon nem ismerik. Megkérdeztem az egyik görög ismerősömet, ő sem ismerte.
Édes, ez is mézes szirupos öntetben áll. Tésztája inkább gyúrott, puha kakaós töltelékkel. Ezek helyes kis formák, mint nálunk a normál pogácsa. 6 kis darabot vettünk, de nehéz volt, majd 4 eurot fizettünk. De finom volt.
Van még nagyobb formában is, ami olyan 10 cm átmérőjű lehet, azt roxa-nak hívják. Roxakia kicsi roxat jelent.


Vasárnap este a központi kávézók, bárak teli voltak.És még mondja vki h válság. A nappali sétáló részen este alig lehetett áthaladni. Nagyon szép, tágas bárak mindenhol. A hangulat olyan volt, amikor átsétáltunk rajtuk, mintha buliban lennénk.

Tetszett a város, csak kevés időnk volt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése