2012. február 13., hétfő

Albán lakodalom

Az utóbbi időben ahányszor Albániába látogattunk, mindig valamelyik rokon házasodni készült. Így már több összehasonlítási alapom is van. Albán lakodalmak közt nem volt nagy külömbség, elég hasonlóak. A mi szokásainkhoz viszonyítva pedig nagyon eltérőek. Míg nálunk az esküvő, a lagzi, és minden ami hozzá tartozik egy napon van, addig Albániában ez egy egész hetet is jelent.

Meghívó
Nem szokás személyes meghívót készíteni. Eddig még csak kézzel írott fél képeslap nagyságút láttam, félbehajtva, az elején természetesen mennyasszonnyal és vőlegénnyel. Rokonokon kívül meghívják még a szomszédokat is. A nem túl közeli ismerosök meghívóján ott van, h egy személyre vagy egy párra szól.

A lagzi előtti hét
Esténként mindkét családhoz rokonok és barátok mennek gratulálni. Régebben a lányos családhoz csak az utolsó 3 napban mentek vendégek. A háziak kávéval és zenével (dj) várják a gratulálókat. A kávé nagyon fontos, szimbolikus jelentéssel is bír. A csésze aljába helyezik a vendégek az ajándéknak szánt pénzt, amit valaki gondosan fel is jegyez. Ajándékot csak egyszer adnak, de ha tudnak minden este elmennek jó hangulatot csinálni, táncolni, együtt örülni. Az albánok nagyon összetartók, még akkor sem maradnak otthon ha hideg van (ilyenkor sok ember gyűlik össze és ezért kint szokás szervezni a táncot). Talpalávalót adhatja a dj, vagy utolsó nap szokás hagyományos zenekart is hívni, ez 2-3 emberből áll. A dobot nagyon szeretem. Szerintem ezekben a napokban jobb a hangulat, mint a lagziban. Utolsó nap vacsorával köszönik meg a házigazdák a vendégeknek, h ott voltak majd minden nap.

Szombat - mennyasszony lagzija
Lehet nappal vagy este. Hasonlóan zajlik mint a vőlegényé. A vendégség 200-250 személy körül van. Ez köszönhető annak, h gyakoriak a nagycsaládok, 5 gyerekkel. Később érkezik a vőlegény és kb. 10 fős rokonsága reprezentálni. Ilyenkor sorfallal fogadják az új rokonokat. Együtt mulatnak, de nem várják meg a lagzi végét, viszik a vőlegényt is.

Vasárnap - vőlegégy lagzija
Szintén lehet nappal vagy este, de inkább a nappalt preferálják, h ne legyen gond senkinek a közlekedés.
Korán reggel a férjjelölt egypár rokonával felkeresi a jövendője házát. Természetesen fogadják őket, behívják, a nők egyik, a férfiak egy másik szobában tartózkodnak. Míg elkészül a mennyasszony, addig a vendégek beszélgetnek egy kicsit. Jön a fehérbe öltözött lány és sírva (most már csak tettettve) hagyja el e a szülőházat. A körülöttük állók cukorkákkal dobálják meg az autót.
Majd a pár a férfi kisérőivel elmennek szép helyekre fényképezkedni.
Déltájt érnek az étterembe ahol a lagzit tartják. Ekkor még a vendégség kint várja a párt és csak utána mennek be az épületbe. A vendégséget lokummal és bonbonnal fogadják. A pár tiszteletkört tesz a rokonok közt és a mennyasszony rózsát dob az összes asztalra. Ez után már lehet táncolni és enni. A táncot általában a család kezdi meg.
A pár külön asztalnál ül, egy-két lépcsőfokkal feljebb is, h mindenki jól lássa őket. Szokás h nem ülnek le, vagy csak nagyon keveset. Táncolni sem szoknak együtt, csak az utolsó táncot. A férj ha tud táncol többször, ha nem akkor is legalább egyszer a barátaival. Furcsa szokás, h nem mosolyognak, komoly arcot vágnak (ami szerintem inkább hasonlít az unalom és a szomorúság közti állapotra).
Az ünnepség 4-5 óra hosszú.
Menü
- Előétel - ez már ott van az asztalon, amikor a vendégek jönnek. Egy nagy tányér, álltalában hosszúkás, salátákkal, sajtokkal, hússal, felvágottal, tusival (sós vízben eltett zöldségek),...
- Vmi mártogatós gulyás féleség - ezt kicsit később hozzák kis hőálló kerámia tálban az asztal közepére. Kenyérrel eszik.
- Sajtos háromszögpite és csofte (hosszúkás albán fasírt)
- Hús
- Kis idő múlva megint hoznak egy tányér húst nagyon kevés hasáburgonyával vagy rizzsel
- Sütemény - ez után rögtön elmegy a vendégsereg
- Az asztalon lehet még saláta, grillezett zöldség (padlizsán), gyümölcsöstál. Italok közül kola és hasonló üdítok, sör, kevés helyen bor és/vagy pálinka.

(Megjegyzés: Nagyon furcsa volt látni, h külön tartják a lagzit, eddig még soha nem hallottam ilyenről. Majd felvilágosítottak otthon, h ez nem is annyira újszerű, hisz régebben nálunk is szokás volt.)

Szokások
- a lakodalom napján (vasárnap) elviszik a kelengyét is (kézzel varrott, hímzett abroszok, párnák,... mosógép,..., ajándékok az új családtagok számára)
- táncok - főleg ha sokan vannak, akkor nincs mindenkinek ideje táncolni, ezért szokás időpontot kérni. Tánc közben lehet látni, h az emberek pénzt szórnak szét. Jobb esetben ezt a házasulandó pár kapja, de legtöbbször a zenekar szedi be jutalomként.
- hús - lehet h feltűnt, h a menüben kétszer írtam, nem tévesztettem el. A jó lagzi mérvadója a hús mennyisége. A többi nem számít.
- felszolgálás - étteremről van szó!!! - az új fogást tányéron hozza a pincér és az alsó tányérra önti, és ez így van mindenhol
- a lagzi vége - fiatal pár táncol, majd a rokonok gratulálnak és pénzt adnak nekik, a férfi elszív egy cigarettát és egy zsebkendőt gyújt meg (ez vmi olyat szimbolizál, h befejezi az eddigi életét és újat kezd). Tortát hoznak (amiből nem kap senki), koccintanak és ennyi. Lehet, h a torta a tánc előtt van, már nem emlékszem. Közben a vendégek is kapnak süteményt, megeszik és elmennek.
- újasszony a háznál - a ceremónia után már a feleség a férj lakásába megy.
- 1. hét - szokás az is, h 2-3 nap elteltével a lány, most már asszony meglátogatja a szüleit és ott tölt 2-3 napot

Nászéjszaka előtt
Este a közeli rokonság, ami nagyobb, mint amit nálunk jelent, meglátogatja az újdonsült pár lakását, ami általában a fiú szülői háza. Egy cseppet elidőznek ott, majd estefelé énekekkel bátorítják/viccelődnek az újdonsült férjjel, és elkisérik a szobaajtóig, ahol már a felesége várja.

Esküvő
Katolikusoknál még nem voltam lakodalomban, muszlimoknál és ateistáknál nincs vallásos ceremónia. A polgári esküvőt nem tartják fontosnak. Megtarthatják hamarabb is, de inkább a lagzi után pár nappal, hónapokkal később a megszokott. A lakodalom a fontos, amikor ott az egész rokonság és tanúja mindennek. A hivatalba csak a pár megy, még tanúra sincs szükség.


És minden ilyen alkalommal megkérdezik tőlem, nem-e kaptam kedvet hozzá? Hát nem. Túl fárasztónak tartom. Régebben még a férjem szeretett volna ünnepséget is tartani, de amikor a testvérének segítkezett, neki is elment a kedve tőle. Vendégnek lenni persze nem rossz, sőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése