2012. február 18., szombat

Vegyes dolgok

Míg mostanában Görögországról csak a "rosszat" lehet hallani, addig a mindennapokban történnek más dolgok is.
Itt van a "válság" már jó pár éve. Mit lehet tenni? Elfogadni, harcolni, együtt élni vele,... Ezek is sorra kerülnek minden nap. Véleményem szerint, ezért is tettem idézőjelbe a válság szót, eddig csak bebeszélték a népnek, és most kezd valósággá válni. Tavaly még a turizmus is fellendült, mindenki happy volt. Talán csak az éttermesek nem annyira, az új adók és az all inclusive-k miatt.
Most meg látom az utcányi sort a munkanélküli előtt, és nem értem. Jó, kevesebb az irodista, de eddig is csak a kávét itták és nem dolgoztak, most meg lehet h az egy elvégzi azt, amire eddig 5en kellettek. Igen, több a munkanélküli, de azért nem ennyivel. Már bevezették azt is, h nem kell minden hónapban bejárni. Akkor mégis miért van már hajnali 5től 100 ember a sorban? és amire nyit az iroda, 8ra már 3-400 ember várakozik.
Tiltakozásként felgyújtsák Athént? Igen, tények. Megszoktuk, majdnem heti rendszereséggel mutatja a tv már pár éve. Szigeteket és más városokat nem nagyon érinti, Zakynthoszt meg egyáltalán nem. Amúgy nem hiszem h a nép követi el ezeket. Ez politika és mindenki azt gondol amit akar.
Nem vagyok görög, de itt élek és szeretem ezt az országot. Európai vagyok és most nagyon örülök, h több országban is rendeznek tüntetéseket görög szolidaritásként. Mert ez nem csak Görögországról szól.
Eddig nem érdekelt a politika, most sem, csak hát követni kell a fejleményeket. Mindenkit az izgat mi lesz, mit kellene tenni, maradni vagy költözni. Nehéz.
Nehéz azt is látni, h változik a környezet. Főleg most, h elkeztem újságot olvasni és minden napra van vmi rablás, betörés cikk ezen a kis szigeten. Lehet, h eddig is ennyi volt, csak máshogy viszonyultam hozzá. Eddig el mertem menni úgy egy üzletbe, h a motoron hagyhattam a többi táskát, hányszor felejtettük a kulcsot a motorban,... és mindig azt mondta a férjem, h ez Görögország, itt nem veszik el.
Remélem, h az emberek nem fognak ilyen könnyen megváltozni.

Karnevál is van. Karácsony és a Húsvét közti időszak. Nekem ez a kedvencem, talán mert otthon egy maszkabállal az iskolában elintézik és semmi mást nem jelent. Másik oka h beindít egy folytonosságot, több rendezvény is van, majd Nagyböjt, Húsvét, és lassan elkezdődik a szezon. Nyár lesz és röpke idő alatt el is múlik.

Itt egy videó, milyen is a zakynthoszi karneváli felvonulás:

Idei program egy-két napja:
február 12. - A "város bírái" megnyitották a karneváli időszakot, majd biciklis felvonulás következett (youtube)
február 14. - Valentin nap is közbejött. Elmentünk étterembe. Először még azon viccelődtünk, h komoly válság van, üres a parkoló. Bementünk, mi voltunk a második vendégek. Fél órán belül tele volt a terem. Ami feltűnt, h kevés pár volt. Legtöbb asztalnál ott volt az egész család vagy a baráti kör. A városban volt zene, utcai énekesek.
február 16. - csiknopempti - torkos csütörtök - ilyenkor a mi falunkban összegyűlünk a főtéren, vagy esős időben az oviban, eszünk, iszunk, mulatunk. Jó szokott sikerülni, bár a hangulat talán minden évben esik egy kicsit, kevesebben jönnek el és hamarabb véget ér. Idén nem is táncolt senki. Pedig ingyen van minden, és ki sincs számolva, h fejenként mennyi szuvlakit illendő venni. Ezen a napon mindenhol grilleznek, munkában, iskolában is, de nem mindenhol ingyenes azért. Bár sok helyen. Az egyik tanító meg is jegyezte - Ha ezt látná Merkel,...
február 19. - piccolo carneval - amikor gyerekek vonulnak fel a városban
február 25. - velencei esküvő - középkori ruhákban felvonul a vendégsereg, ajándékokkal, majd a színpadon megtartják az esküvőt
február 26. - grand carnaval parade - gyerekek és felnőttek felvonulása 2-3 óra hosszú, majd este a karneváli király elégetése és befejezése ennek az időszaknak.
Eközben rendeznek még több bált, kiállítást, színházi jeleneteket, játékokat, gyerekeknek arcfestést, táncbemutatókat, sok meglepetéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése