2011. december 8., csütörtök

Advent és Karácsony

Furcsa ez az időszak itt. Nem az igazi, tél és hideg nélkül. Számomra a Karácsony és a tél az úgy egybeesik. Más is nagyon fontos hozzá, a család, az otthoni nyugalom, a vallásos oldala,... Még nem töltöttem az ünnepeket Görögországban. El sem tudom képzelni, milyen lenne.

Ami pedig a jó oldala a görög adventnek, hogy nem túlozzák el annyira, mint otthon. Már októberben láttam az első karácsonyi témájú hivatkozásokat, linkeket a facebookon. Itt még nyarat írtunk! Vagyis még volt egy-két turista.
A tenger melletti főutat advent első vasárnapja utáni napon díszítették ki, a főtéren a fát ma este világítják ki először. Az üzletek is lassan díszítgetnek.
Így szép (2010),


de világítás nélkül elég siralmas. Vannak olyan "karácsonyfák" is amik csak pár vonalból állnak. Nem tudom elhinni, h azok valakinek tetszenek.

BetlehemAz otthonokban a karácsonyfát december elején állítják fel és hasonlóan öltöztetik fel. Szintén szokás színes égőkkel dekorálni a házat kívülről. (Más ünnepekkor is, pl. névnap, kivilágítják a házakat, de olyankor csak a szokásos villanyokat, kerti lámpákat kapcsolják fel.) Ami eltérő, az h a hajó szimbóluma is megjelenik majdnem minden családnál. Ez ilyen készen kapható kivilágíthatott forma.
Asztali gyertyás adventi koszorút nem készítenek, csak az ajtóra. (Albániában láttam az üzletben árulni, de keresztény családot nem ismerek, így nem tudom, mennyire szokás.)


Karácsonyi édességek:

melomakaróna (gyúrt diós édesség, sziruppal átitatva),
kurabídesz (szárazsüti, mandulás, porcukorba forgatva).


Mikulást nem ünneplik, vagy nem a mi hagyományainkhoz megszokottan. December 6-án van Nikolaosz névnapja. Ez az egyik legelterjedtebb név errefele. Ő a tengerészek és a halászok védőszentje is. Nagyon sok tenger melletti település neve is - Ájosz Nikolaosz. A görög Télapót Ájosz Vaszilisznek hívják és december 31-én jön és osztja szét az ajándékait. (ájosz - görögül szentet jelent, αγιος)

A görög koléganőmtől úgy hallottam, h (a Szilvesztert) az év utolsó napját is a család együtt ünnepli. Meglepődött, amikor mondtam, h nálunk ez inkább a bulizásról szól. Megnyugtatott, nem maradok le semmiről, itt nem szokás utcai programokat szervezni.
Hasonlóan, a görögöknek is megvannak az eszközei arra h kiderítsék ki lesz szerencsés az új évben. Vaszilopitát sütnek, amiben elrejtenek egy érmét, és aki ezt megtalálja az bízhat abban h a szerencse kisérni fogja.


Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése