2014. január 23., csütörtök

Tejes projektek (1) - aludttej: túró és savó (tejszín, tejföl, rikotta)

Természetesség jegyében  próbálnák átszokni a bolti tejről a házira, aminek az ízével még barátkoznom kell. Egyik ok, h minek megvenni, ha itt a tehén, a másik, nyomósabb ok, ami köztudott, h egeszségesebb.  Itt, Albániában  talán az a legnormálisabb dolog, h vki tehenet tart. Nemcsak faluban, eldugodt farmokon, de még a városban is ott legelnek. Persze nem a központra kell gondolni.
Kisérletezős kedvemben gondoltam, h kipróbálok több tejterméket elkészíteni házilag. Elsőre túróra, tejfölre esett a választásom, mert ezeket külföldön nem olyan könnyű beszerezni. Érdekelt az is, h hogyan lehet tejszínt nyerni. Szerencsém volt, mert ezek úgy egy csoportba esnek. Kell hozzá legalább 2 liter friss (nem felforralt) házi tej.

Ha ezt hagyjuk egy kicsit pihenni a tejszín magától feljön a tetejére. (Literenként fél - egy dl-rel lehet számolni. Ezt most rajtahagytam, nem próbáltam lemérni, az előző adatot vhol olvastam.)

Tejszínből savanyítással készülhet a tejföl, vagy idővel magától is átalakul a tej tetején.

Ha a túró a cél, akkor először meg kell várni, h a tej megaludjon. Letakarni nem szabad, mert akkor megkeseredik és megromlik. Pár nap elteltével (nyáron 2-3, télen akár egy hét is) kész az aludttej. Besűrűsödött, zselés tejtermék. Eddig még nem kóstoltam, hasonlítási alapom nem nagyon volt. Albániában nem tudom, h ismerik e, de a férjem családja nem, szerintük az már romlott tej.
Az én tejem már több napja ott volt a konyhapulton, türelmesen vártam, de semmi nem történt. Szinte már úgy nézett ki, mintha romlani kezdene. Buborékos volt, ami talán még nem is lett volna baj, de penészedni is kezdett. Tegnap este leszedtem a tetejét, de már nem volt időm mást csinálni vele, így otthagytam. Kidobni nem akartam, mert nem volt rossz szaga, ezért gondoltam adok neki még egy esélyt. Reggelre szépen besűrűsödött. Nem tudom, h mi lett vele, akkorra ért e be, vagy az segített e neki, h lefölölztem. Bátortalanul, de azért megkóstoltam, h nem e keserű. Gyorsan fertőtlenítettem is egy kevés rakival, nehogy vmi bajom legyen, mert fogalmam se volt mit csinálok.  Inkább savanykás volt, mint keserű, ezért ment a tűzhelyre.
(Második alkalommal már melegebbre tettem, leszedtem a tejszínt, és 2 nap alatt megaludt. Túró is mintha egy kicsit több jött volna ki.)

Túrót készíteni ez után már a legkönnyebb dolog. Lassan kell melegíteni kb. 60 fokra. Nem kell keverni, csak néha a kanállal egy-két csíkot húzni bele. Azt hiszem, ez azért van, h ne legyen aprólékos. Minnél melegebbre hevítik, annál keményebbek lesznek a rögök. Az édesebb túróért mindjárt át kell szűrni, savanykásabb esetében benne lehet hagyni kihűlni a savóban. Egyszerű, apró lyukú szűrő elegendő, textíliára nincs nagy szükség. Nagyon megörültem, mert egy hét várakozás után tökéletes, finom túrót készítettem. Csak nem lett sok. Másfél liter tejből lett 15 dkg.
Hasonló tejterméket anyósom is csinál, de az édességbe nem jó, mert eléggé savanyú. Állaga is inkább krémesebb. Ezt az albánok gjize-nek (gyíz) hívják, és viszonylag olcsó. 1 kg gjize kb. 200 lek (1,40 euro). 1 liter bolti tej 130 lektől kezdődik, másfél liter házi tej a piacon 100 lek.

Túró és sajtkészítés mellékterméke a savó. Ezt sem ismertem eddig, de most utánna olvasva látom, h milyen sokoldalú, értékes folyadék. Itt lehet részletsen olvasni róla.
A tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80%-t (!) tartalmazza (Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se)! A tejsavó vitamintartalma: C-vitamin, B1-, B2-, B6-, B12-vitamin, Nikotinsav-amid, Pantoténsav, A-vitamin, Retinol. A tejsavó aminosav összetétele: Triptofán, Leucin, Izoleucin, Treonin, Lizin, Metionin, Cisztin, Fenilalanin, Tirozin, Valin, Arginin, Hisztidin, Alanin, Aszparaginsav, Gluténsav, Glicin, Prolin, Szerin, - melyek könnyen emészthető, magas biológiai értékű savófehérjék!
Élettani hatásai:
 • Támogatja a máj és az emésztőrendszer működését (székrekedés, puffadás, gyulladások).
  Segíti a bél perisztaltikus mozgását.
  Prebiotikus hatású, így hozzájárul a bélflóra egyensúlyának kialakulásához, ezáltal a bélpanaszok csökkenéséhez vagy eltűnéséhez, valamint a jó közérzethez.
  Allergiák és immungyengeség esetén hasznos.
  Ízületi betegségek és gyulladások esetén hasznos.
  Bőrproblémákra (mérsékel vagy megszűntet egyes bőrproblémákat), bőr szépítésére (a bőrt rugalmasabbá teszi) is alkalmazható.
  Diéta alatt is kiváló: segíti meggátolni az alacsony szénhidrát és kalória-bevitel mellett az izom lebontását.
 Felhasználása (eredeti oldal több hasznos infóval):
- meginni magában, vagy gyümölcsturmixhoz
- sütéshez, főzéshez
- levesnek, főzeléknek
- depresszió ellen, télen immunerősítésre
- sajtkészítéshez - rikotta, zsendice és orda

Ha már ennyire belemerültem, gondoltam rikottával is megpróbálkozok. Elkészítése: A tejsavót (1 liter) 30-35 fokosra melegítjük, hozzákeverünk 1 kk sót , majd hozzáöntjük a tejet (3,3 dcl 3,5%). 85-90 fokra melegítjük, aztán egy tiszta konyharuhán (vagy sűrű szövésű gézen) át lecsepegtetjük.Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket, gombócokat formázhatunk belőle hidegtálhoz, de minden ricottával, készült recepthez is felhasználható. A sima túrót is helyettesithetjük vele. Nem volt bonyolult, jó is lett, de a mennyisége kb. 2 nagy evőkanál krémsajt, vagyis elég kevés. És megint maradt 1 liter savóm(?), de ez már nem olyan mint elsőre. Ezzel egyenlőre nincsenek más terveim. Rikottát nem ismerem, szintén nem tudom mennyire hasonlít, de akárminek is nevezzem, nekem ízlik.  Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése