2014. január 23., csütörtök

BUÉK - Gezuar!

Elteltek a téli ünnepek is. Itt is kidíszítették a várost, a házakat kivilágítják,  az emberek karácsonyfát vagy ahogy itt hívják új évi fenyőt állítanak. Ezért nem meglepő, h muszlim családoknál is megtalálható.
Karácsonyt nem annyira ünneplik meg, gondolom kevés a keresztény.
De az új év, az egyik legnagyobb ünnep. Családias jellegű. Ilyenkor, aki külföldön él, hazajön.
Férjem családjánál nincs semmi extra, max. sütnek egy nagy tepsi baklavát. Ezen kívül más hagyományos ételről nem tudok.
Éjfélkor ki szoktunk menni a főtérre, általában koncertok szoktak lenni. Idén is bementünk a városba, nagy meglepetésünkre üres volt, semmi zene. Gondolom az énekesek megunták, h élő céltáblái  legyenek a petárdáknak. Más években már napokkal szilveszter előtt folyamatosan lehetett tüzijátékot látni, petárdák durrogását hallani. Mára már szerencsére javult a helyzet, de még most is olyan volt éjfél előtt, mintha vmi háború lenne. De a legrosszabb része nem is a hang, hanem h sokan az emberek közé dobálják, ennek ellenére a híradóban nem lehetett hallani semmi rosszról, és balesetmentesen könyvelték el az éjszakát.
Éjfél előtt már megtelt a tér, mindenki várta az új évet. Tüzijátékot már fél órával azelőtt folyamatosan gyújtottak. Éjfélt nem lehetett érezni, mert itt nem szokás visszaszámolni, nincs soha semmi óra kivetítve. Viszonylag hamar, kb. már negyed egykor már elfogytak a petárdák, aminek nagyon örültem. Ami feltűnt, h egy albánnál sem volt pezsgő az utcán. Éjfélkor nyitottak a bárak, most mindenhol belépőt szedtek (1000-1500 lek-től kezdődtek, kb. 10 euro), de amikor már mi odaértünk a legtöbb hely már teli volt.
Következő 2-3 nap rokonlátogatásokról szól, és úgy tudom munkaszüneti napok is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése