2012. október 19., péntek

Agyagterápia

Múltheti borús esős napok után megint kisütött a nap és meleg is lett. Tegnap voltunk a parton, de nem csak napoztunk, de a vízbe is belementünk. Meglepetésre, nem kellett lassan lassan megszokni, a tenger nagyon jó meleg volt és egyből bele lehetett ugorni. Még soha nem voltam október második felében a tengerben, mert vagy már hideg volt vagy dolgoztam. Idén a turizmus elég gyenge volt Zakinthoszon, ezért az utazási iroda is ahol máskor október végéig dolgoztam, bezárt. És talán egy picit az időjárás is jobban kedvez, mint máskor.
:)
A partszakasz enyhén téliesedett, keskenyebb lett és kavicsok, kövek jelentek meg. Rajtunk kívül volt ott még egy család (kirándulók) és 3 falubeli. Ez a part kívül esik a hotelek körzetéből, ezért nem zsúfolt és csak a fő szezonban van tele. Ilyenkor sok turista játszik, festi be magát a földből kiszedett agyaggal. Nem újdonság, de most először tűnt fel, h helyi ember kente be magát és így napozott.

Sétálgatva a parton, azon gondolkodtam, lehetne-e ebből vmi kerámiát készíteni, mert eddig még csak barnás színű anyagot láttam. Ma próbáltam rákeresni a neten, h ez a vmi egyáltalán agyag e vagy sem, de ennél érdekesebb dolgokat találtam. Az alternatív orvoslásban már régóta használják, mint külsőleg, mint belsőleg. A holt-tengeri iszappakolásról természetesen már hallottam, de talán nem is kell olyan messze keresni. Igaz, h nem találtam meg azt a mondatot, h minden agyagfajta hatásos, de az ellenkezőjét sem. Hisz mindenhol megtalálható, más-más ásványokkal dúsítva. Belsőleg? Nincs kedvem megkóstolni, de ha vki próbálta, megoszthatja a hozzászólasban. De az is lehet, h már ettem, egyes agyagokat E558-as néven ételekbe kevernek (pl. gyümölcslevekbe). Szomorú tényként olvastam viszont, h Haitin a szegénység miatt rákényszerülnek, h kiszárított iszapot egyenek.

Iszap és agyag a talajmechanikábanA talajmegnevezések sorában a homok (2 mm–0,063 mm) és az agyag (0,002 mm-nél kisebb) között foglal helyet. 

És mi az ami Zakinthoszon van? Hát arra nem találtam semmi pontosat, megbízható infót. Szerintem agyag, bár nem vagyok geológus. Színe kékes, szürkés. Ez alapján lehet illit vagy montmorillonit. Ha az utóbbi, akkor jó zsírfolt eltávolító hatása is van, amit legközelebb kipróbálok. (Egy fazekas oldalán azt olvastam, h a zakinthoszi agyag világossárga és csak tetőcserépnek és nagy edények készítésére felel meg. Biztos van többfajta is.)
Egy próbát megér. Valahol azt olvastam, h nemcsak környezetvédelmi okok miatt jobb, ha a körülöttünk lévő dolgokat használjuk fel, hanem azért is, mert ezeknek hasonlóbb  a rezgésük.

Agyag jótékony hatásai:
Az agyagterápia az egész testfelületen alkalmazható és ioncserélő képességének köszönhetően feltölti ásványi anyagokkal a testet, nyirokelvezető, tisztító és revitalizáló hatású. Az agyagban található rendkívül magas ásványi anyag koncentráció révén - mely a testi sejtekének akár 30-szorosa is lehet - gyakorlatilag ozmózissal magába szívja a méreganyagokat, ugyanakkor fokozza a bőr vízmegtartó képességétAz anyagcsere folyamatok serkentése, a természetes méregtelenítés és az optimális hidratáció eredményeként a kisebb ráncok kisimulnak, a mélyebb barázdák enyhülnek. Az iszap gyógyír a zsírhiányra és a túlzott faggyútermelésre is, ugyanis szabályozza a faggyú összetételét. Ezen kívül felgyorsítja az aknés hegek gyógyulását, finomítja a pattanásos arcbőrt. Méregtelenítő hatását a cellulitkezeléseknél is hasznosítják. Például egy egész testet befedő iszappakolás segít ellazítani az izomzatot, amely magában hordozza pihentető hatását is - sportolás, fizikai megerőltetés után jótékonyan hat.
Az agyag adszorbálja, megköti a vírusokat, baktériumokat, mérgeket és antibiotikumokat, a szerves savakat, alkaloidákat és a bélgázokat. Az agyag képes a napenergia vételére és tárolására is, sőt az életet adó radioaktivitás befogadására és tárolására is! A szövetek öngyógyítását indítja el az agyag radioaktivitása, de az ellenkezőjét is tudja; képes adszorbálni a testben lévő veszélyes radioaktivitást.
- javítja a vérellátást
- Nő a vércukor-anyagcsere (fokozódik a hasnyálmirigy/máj működés) és a pajzsmirigy tevékenysége
Mivel közvetlenül érintkezik a bőrrel, átadja annak a föld rezgéseit

A gyógyító agyag
Agyagterápia
A gyógyító agyagról

+ egy érdekes cikk az ősmagyar orvoslásról



2 megjegyzés:

  1. Készíts belőle valamit és égettesd ki valakivel!
    Én dunai agyaggal már próbáltam elég érdekes...:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a szakértői tanácsot.
    Néztem az oldalaidat, nagyon szépek a munkáid.

    VálaszTörlés