2012. szeptember 14., péntek

Jujuba


magyarul - jujuba, kínai datolya, zsidótövisbogyó
angolul - jujube, ziziphus zizyphus, red date, chinese date, korean date, indian date
albánul - xinxife (dzindzife) (délen), hide, ide, kimça (északon)
görögülτζίτζιφο (tzitzifo)

Pár napja férjem ilyenekkel lepett meg, tudja, h szeretek különféle gyümölcsöket kipróbálni. Itt találta Zakinthoszon, ismeri, mert a kertjükben is van Albániában. Ők frissen fogyasztják. Ma rákerestem, és szerencsére elég könnyen megtaláltam a wikipediában.

Íze: a sötétek nagyon édesek, a félig zöldek nem annyira ezért talán azok jobban ízlenek
Amiket nekem hozott, azok pont akkorák voltak, mint a képen, icipici kis almákra hasonlítanak, vagy olívákra. Közepében hegyes mag van, héját megeszik, belseje világos, ezért is hasonlítottam az almához. Husa inkabb szaraznak mondhato.

gourmandnet.hu-ról:

Származás
A gyümölcs eredetileg Kínából származik, ahol már 4000 éve ismert és kedvelt ez a gyümölcs. Néhány évszázaddal ezelőtt Ázsián keresztül került Európa és Amerika déli területeire. Jelenleg, Kínán kívül Kaliforniában Floridában és Oroszország déli területei
Fajtái
A jujuának több száz fajtája ismert, Kínában és Kaliforniában sokan foglalkoznak nemesítésével így várható, hogy még nagyobb fajta választéka lesz. Méretében, színében és cukortartalmában vannak különbségek a fajták közt.
Melyiket vásároljuk?
A jó jujuba kemény húsú és élénk piros színű.
Eltarthatóság, tárolás
Két három hétig tartható hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen.
Elkészítés, felhasználás
A jujubafa terméseit frissen, főzve, párolva, vagy sütve is fogyaszthatjuk. A kínai konyha kedvelt desszert gyümölcse. Levéből apró cukorkák is készíthetők.
Vitaminok, ásványok
C-vitaminban gazdag.

Wikipediabol:

Gyógyhatása

A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garatgyulladásos megbetegedései, például torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurutkezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére. 

A jujuba mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. 
Enyhíti a stresszt,  gombaellenes, antibakteriális, fekélyellenes, gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó, fogamzásgátló / fogamzásgátlás, hipotenzív és antinephritic, szívműködést, antioxidáns, immunstimuláns, és a seb gyógyító. Levélkivonata elhizás ellenes hatást mutatott a patkánykísérleteken.

A jujuba termését régóta fogyasztják, és mindeddig semmilyen mérgező hatása nem ismert.
Felhasználása
- frissen
- (kandírozott) aszalt gyümölcsként - snacknek, teához (pirosan, vagy feketén - füstölt)
- teának
- jujuba dzsusz, jujuba ecet
- bor, vagy likőr
- jujube butter - lekvar szeruseg - kiprobaltam, finom
- a receptek közt nemcsak, mint gyümölcs szerepel, de húshoz, levesbe is befőzik


Receptek (nem kipróbáltak, csak magamnak mentem el):
jujube recipes,
bengali catfish...
pasta, soups
ginseng chicken soup
jujube butter
http://www.food52.com/recipes/8336_korean_short_rib_stew_with_dried_jujubes_and_chestnuts
jujube cake
http://www.ehow.com/how_7162353_dry-jujube-fruit.html
Főzet: 30-50 g durván összetört gyümölcsöt tegyen 1 liter vízbe, és 30 percig forralja, majd szűrje le; tetszés szerint fogyasztható.
olasz recept - lekvar feleseg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése