2011. október 11., kedd

Gránátalma


A gránátalma vagy grenadine őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető, az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik.
A gyümölcsöket szeptember és december között szedik le és igen sokoldalú a felhasználása. (Görögországban október és november a szezonja, hasonlóan Albániában is.)
Vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamra van. Ezekben található a sok pirosas-bordó, lédús gyümölcshússal körülvett mag.
A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs főzése során fekete színű tintát kapunk. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga.
A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot (Grenadine) készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják az érdekes íze és a színe miatt.
A gránátalma, de a kifacsart gránátalma leve is világszerte elterjedt élelmiszer, íze frissítően édeskés-savanykás.
A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, de gyümölcssaláták készítése során is. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények is, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyasztjuk: mivel a gyümölcs héja nagyon kemény, érdemes félbevágni és kikanalazni a belsejét.
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és quercetin) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kálciumban gazdag.
Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

(részletek a Wikipediaból)


Egy nagyobb darab akár 1000 magot is tartalmazhat. Nem szándékozom megszámolni, elhiszem.

(forrás mindmegette)


Gyógyító hatása

Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyag.

A szakemberek elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes csökkenteni a szervezet LDL (káros koleszterin) szintjét.

A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.

A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, és egyúttal korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.

(forrás vitaminsziget)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése