2017. október 10., kedd

Toltott padlizsan turshi (savanyusag)

Eredetileg ilyen szepen nez ki, anyosom is ilyen mutatosan kesziti el.


En mar a konnyebb verziot csinalom, hisz etkezeskor ugy is feldaraboljuk. Nem nehez megtolteni a padlizsanokat, csak ugy nehezebb hozza megfelelo tarolot talalni es tobb helyet is foglal a hutoben. Egyszerusitve en  mindent beledobalok egy nagyobb (2L) befottesuvegbe, es igy az erleles is fele annyi ido.
Savanyusag, de (vajas) kenyerrel magaban is megallja a helyet. Legjobban a frissen sult meleg kenyerrel szeretjuk.

Elkeszitese:

1 - padlizsanok elofozese - jo sos forrasban levo vizbe belerakom a felig felbevagott padlizsanokat (ha a dobalos modszerrel keszitem akkor egeszben hagyom, ha nagyon vastagok, felbevagom), kicsit megpuhulnak, de nem kell nagyon megfozni, barnas szinre valtozik - ez kb. 5 perc.
2 - padlizsanokat felre rakom kihulni, addig elkeszitem a tolteleket: 2 kg padlizsanhoz szamolva 1 kg husos piros paprika vekonyra felszeletelve + 1 marek aprora vagott fokhagyma + 1 marek friss petrezselyem zoldje felapritva + 1 marek friss menta felapritva + csipos paprika felapritva + so.
3 - a padlizsanokat szetnyitom es a husat mindket felen kicsit benyomkodom, h helyet csinaljak a tolteleknek. Megtoltom, tobbnyire csak a kozepet, szeleit visszazarom. Majd szorosan belerakom valamilyen edenybe fekve, h a vagas vizszintesen legyen.
4 - kb. 1 dcl ecetet fel marek soval osszeforralom es kihutom.
5 - ezt a sos ecetet raontom a padlizsanokra, ha kell meg egy keves vizzel fel lehet onteni, de nem kell sok, mert fog magabol is engedni, nem kell elmerulnie, keves olaj a tetejere. Villaval lenyomkodom, majd masnap is.
6 - hutoben tarolva 4-5 nap alatt kesz, amikor mar jo izu, az egesz padlizsan ecetes-sos-csipos. Allaga inkabb olyan gumis. Ha nagyon puha lenne akkor talan tul volt fozve vagy keves volt a so.

Ilyen vagy ehhez hasonlo savanyusagot uzletben vagy piacon is lehet venni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése