2013. november 7., csütörtök

Szappant készítettem

Okok:
- ki akartam próbálni vmi újat :)
- sajnáltam kidobni az olíva olaj alját, ízre nem rossz, csak kínézetre nem vmi gusztusos
- tetszett az is, h környezetkímélő, bőrbarát kozmetikumot használhatok a bolti vegyszeres dolgok helyett. Nem tudom mennyire igaz, de azt olvastam, h bőrön keresztül jobban felszívódnak a mérgek, ásványi anyagok, mint lenyelve.

Első próbálkozásra sikerült is. Ez is mutatja, h nem vmi ördöngőség. Igaz, a lúggal vigyázni kell, de attól még sem nehéz és nem is tart sokáig az összekeverése. Idő az éréshez kell, ez az olívaszappan esetében 6-8 hét. Speciális eszközökre sincs szükség. Botmixerem nincs, én kézi mixerrel dolgoztam. Így jóval tovább tart, de nem lehetetlen. Talán a dagasztó villák jobbak, mint a habverő, de még nincs elég tapasztalatom, h pontosan meg tudjam írni. Próbáltam utánnanézni, h botmixer híján mi a legjobb megoldás, de nem találtam semmit.

Antal Vali oldalán van a legjobb összefoglaló, amit a szappankészítésről találtam. És az illatosszappan.hu oldalán is van egy jó írás a módszerekről.

Ahol a levegő érte, szép fehérek lettek, belül pedig sárgás barna (az olaj sűrű része is barna volt, mert már 1 éves volt)

Az első adag házi készítésű szappanjaim már lassan elfogytak, így volt időm letesztelni. Pozitívan meglepődtem. 
- elsőre azért, mert sikerült, ezt azért gondolom, mert hasolnított a vett olívaszappanhoz
- másodjára meg azért, mert úgy érzem sokkal jobb olívaszappannal mosakodni, mint a bolti tusfürdőkkel. Egyrészt vhogy tisztábbnak érzem a bőrőm fürdés után, és a frisseség is tovább tart. Ha néha tusfürdőt kell használnom, úgy érzem, mintha nem tudnám rendesen lemosni a bőrömről. Sok helyen olvastam, h szárít, én az ellenkezőjét tapasztaltam, puhább vagy selymesebb a bőr tőle.
- és a legjobb része, h amióta sajátkészítésű szappanjaimat használom a pattanások is eltűntek a hátamról. Több helyen olvastam a neten, h a bolti kozmetikumokban nagyon erős vegyszerek vannak, és sokszor alergiát okoznak, annélkül h az ember tudná, és egyetért a reklámokkal, h normális az, h többféle bőrtípus van (száraz, érzékeny, zsíros).

Ma próbálkoztam harmadszor. Kecsketejes olívás szappant szerettem volna készíteni, de biztos elrontottam. (Esetleg, ha vki a témában tapasztaltabb olvas, megírhatná,, lesz e belőle vmi, van e értelme szárítani. Ahogy írtam fentebb, kézi mixerrel időigényesebb és ki is hűti. Ezért visszaraktam a tűzre kicsit felmelegedni, amiről vhogy elfeledkeztem, és jól felforrot. Színe is sötétebb lett. Így legalább besűrűsödött, de ahogy hűl, engedi ki az olajat. Most legalább van indokom, h áttanulmányozzam a meleg eljárást is.  :s  ) Kiderült, h a  meleg eljárásnál sem forralják, de találtam pár oldalt, ahol a hibamegoldások vannak. Végeredményben a legelrontottabb szappanból is lehet mosószappant készíteni.
- szappankészítési hibák, okok, megoldások
- mire jó a kisózott szappan
- elrontott szappan

Samponszappan
- erről megoszlanak a vélemények a neten, vannak akiknek bejön (pl. férjemnek mindegy, de neki rövid haja van), és vannak akik szerint hajra nem alkalmas. Sajnos nálam sem elégséges az eredmény. Zsíros kinézetű marad, pedig többször próbálkoztam. Írják, h egy kis idő, míg hozzászokik a fej, meg méregtelenít, meg mittudoménmit, de nem változott semmi.
- lúgos hatása miatt ecettel vagy citromos vízzel kell leöblíteni. Ecetes víz üzleti sampon után is bevállt, könnyen kifésülhetővé teszi a hajam, eltünteti a korpát és a töredezett hajszálakon is segít.
- görög nyelvű neten találtam egy másik megoldást fejmosásra. A szappant változtatja át folyékonnyá, h könnyebben lehessen vele dolgozni. Hajra nekem ez se vált be, de tusfürdőként jól funkcionál.

Szappanból folyékony tisztálkodószer:
Hozzávalók: 125 gr olívaszappan reszelék, 1 cs meleg víz, fél csésze tea (szőke hajra kamilla, sötétre rozmaring), 1 kk olaj, 8 ek glicerin, 20 csepp illóolaj (elhagyható).
A szappant a folyadékokban gőz fölött fel kell olvasztani lassan, kb. fél óra alatt kész lesz, akkor lehet hozzáadni az olajat, jól össze kell keverni, már elzárható a tűz. Amikor kihűlt, hozzá lehet adni a glicerint és az illóolajat. Én glicerin nélkül készítettem, lehet ezért idővel besűrűsödött, de akkor csak kevés vízzel felhigítottam.

Amit még az olívaszappanról érdemes tudni:
- Görögben 2 fajta van, a zöld, friss extra szűz olíva olajból van és a fehér
- marseille - az olíva sajtolása után megmaradt anyagokból készítik
- nem habzik, de jól tisztít
- szappanreszelékből és mosószódából főzött gél jól szerepelt ruhamosásnál, így már a mosóport is ki tudom váltani vele, állítólag a zöld szappan jobb a mosáshoz.

Ajánlom még:
tudatos vásárló - háziasszony szemszögéből
antal vali - környezetkímélő alternatívák
vegyi anyagokról pár szóban

P.S.
Fórumokat olvasva, olyanokkal is találkoztam (és nem kevéssel), akik nincsenek tisztában, h az üzleti kozmetikumok nagy része tényleg mérgezők, és elhiszik h tesztelve vannak (szegény állatokon), és ha károsak lennének az egészségre (környezetre, vizekre,...), nem lehet árulni azokat. Akik hasonlóan gondolkoznak, azoknak tényleg ajánlom h olvassanak utána, és mégha csak a felét hiszik is el (tudom, h nem hit kérdése, tényeken alapszanak), már az is eléggé felébresztő. Nem akarok senkit se rábeszélni vmi termékre, csak arra h nézzenek utána mit használnak. Nem kell senki véleményét vakon követni, de a legegyszerűbb próbát magunkon végezhetjük. Még így is lehet, h vmi jó dolog másnak bevállik, nekem sajnos nem, mert hát nem vagyunk egyformák.
Én is sokáig úgy voltam a hagyományos, eko dolgokkal, h biztos jók, csak nem eléggé hatásosak, mert akkor miért válltottak öreganyáink. Már rájöttem, tv, reklámok butítása, lustaság, kényelem. Amikor meg kipróbáltam vmit, akkor meg csalódott voltam, h ezt miért nem mondta valaki nekem korábban, sokkal olcsóbb is. Pl. szódabikarbónával súrolás nélkül még a nagyon koszos sütőt is könnyedén lehet tisztítani. Vagy jó példa még, h vesztett a bíróságon a Calgon az ecettel szemben.
Hasonló téma az ár, olcsó és a drága kérdése. Ne ringassa magát senki illúziókba, az árnak sokszor semmi köze a minőséghez. Nem azt mondom, h pénzért nem lehet jobbat venni, inkább, h sokszor van olyan is, h ami egyszerűbb, sokkal drágább. Illogikátlan és elvtelen. Most olyanra gondolok h teljes kiőrlésű liszt és a fehér. Miért olcsóbb a fehér ha több munka van vele (le kell válogatni a korpát,...). Vagy a kis és a nagy paradicsom esete. Azóta, h valahol olvastam, h a nagyobb zöldségekben több a víz és a vegyszer, mert hát látszatra mennek és drágábbak ezen fogva, azóta a kisebbet és a jóval olcsóbbat választom. Konkrét példa, 60 százalékot spóroltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése