2013. október 18., péntek

Kurban bajram

Az Íd al-Adhá, törökül Kurban bayramı (jelentése: áldozati ünnep) az iszlám világ egyik fontos ünnepe, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek.
Időpontja: Hagyományosan az áldozati ünnepet az iszlám holdnaptár utolsó hónapjának tizedik napján tartják, körülbelül hetven nappal a Ramadán, és közvetlenül a haddzs (a muszlimok éves Mekkába történő zarándoklata) után. Az ünnep négy-öt napig tart. Az iszlám holdnaptár és a Gergely-naptár közötti különbségekből adódóan az ünnep időpontja évről évre változik.
Szokások: Az áldozati ünnepen a muszlimok legjobb ruhájukba öltöznek és imádkoznak a mecsetekben. Aki megteheti, az áldozatot mutat be Allahnak: általában bárányt ölnek le, húsát pedig szétosztják (bárányon kívül az áldozati állat lehet még tehén, kecske és teve is). Az áldozati állatnak bizonyos életkori és minőségbeli követelményeknek kell megfelelnie, másképp nem áldozható fel. Az állat levágásakor imát mondanak - Isten nevében és Isten a leghatalmasabb, Istenem, ez tőled, s neked van, Ó, Istenem, fogadd el tőlem!
Viták: Az iszlám szerint Ábrahám Izmael nevű fiát volt kész feláldozni Istennek, míg a Biblia szerint IzsákotBár a Genesis könyve Izsákot nevezi meg, a muszlimok szerint a kulcsszó az „egyetlen” fiú: Izsák Ábrahám másodszülöttje volt, tehát az „egyetlen fiú” elnevezés Ábrahám elsőszülöttjére, Izmaelre utal, akit az arabok ősének tartanak. Egyes nézetek szerint Izsák nevét később, helytelenül szúrták bele a szövegbe (a Koránban nincs megadva a fiú neve).
          (forrás wikipédia)

Szokások Albániában


- a reggeli, napkelte előtti imádkozásra sokan elmennek, még azok is akik általában nem imádkoznak

- a "mise" után tüzijáték is lehet, édességeket osztogatnak
- a hagyományok szerintem hasonlítanak a mi húsvéti szokásainkhoz, a gyerekek bejárják a környéket csokiért, cukorkáért, és  a felnőttekre is a rokonlátogatás a jellemző. 
- ez mellett az ünnepi menü leginkább a bárány. Frissen vágják, délelőtt, de az se baj, ha valaki 1 héttel hamarabb készíti el. 
(érdekes, ahogy a vallások fedik egymást. Az iszlám elfogadja a katolikus történeteket, azzal az egy kivétellel, h Jézus meghalt a kereszten. Ők úgy vallják, h Isten megmentette, és ő az egyetlen ember aki nem halt meg, és szerintuk is eljön a világ végén. És van egy több napos ünnepük, ahol az áldozati bárány nagy szerepet kap. Szerintem nem túl jelentős eseményre emlékeznek meg, vagy csak nem értem a lényeget, ezért tűnt fel ez a hasonlóság. Ha viszont az arabokat vesszük, akik valahol az eredetüket látják benne, még érthető, de a többi muszlim?)
- az áldozati húst 3 felé osztják szét, az első a családé, a másodikat megosztják a rokonokkal, a harmadik részt odaadják a rászorúlóbbaknak.
- az ünnep első napja munkaszüneti nap, de sok üzlet nyitva van a városban.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése