2013. június 6., csütörtök

Szeretet nyelvek (könyvajánló)

Nem különösebben tartozik a blogom fő témájához, de gondoltam írok róla, mert nagyon tetszett. Írója egy házassági tanácsadó, de nem csak a párkapcsolati gondokkal küzdőkhöz szól, hanem mindenkihez, pl. ír a szülő - gyerek kapcsolatról is.

Gary Chapman - Egymásra hangolva 
(95 oldal)

Mindig is úgy gondoltam, h az emberek közti problémák jórészt félreértésekből adódnak. Idegen nyelvnél ez hamarabb előjöhet, de az anyanyelvén bészélőnél is van, h nem tudja jól kifejezni magát. Komunikáción kívül még ott vannak a kulturális külömbségek, neveltetés,... Abba viszont nem gondoltam eddig bele, h az érzelmek (szeretet), gesztusok (segítség) is félreértelmezhetők. Hisz azért hívják ezeket egyetemesnek, mert mindenkire vonatkoznak, még a dzsungel mélyén élő ember is hasonlóan viselkedik.

A könyv tanulsága pedig h nem elég valakit szeretni, de ki is kell tudni mutatni. És ha úgy mutatjuk ki érzelmeinket, amiből a másik fél nem ért semmit, akkor oda az igyekezetünk. A szeretet egy döntés, ami arra késztet h olyat tegyünk, ami a másik számára öröm. Nem képmutatásból vagy számításból, hanem tényleg a másik kedvéért csináljunk valamit, mert csak akkor fogja megérteni az üzenetünket, érzéseinket. És visszafelé is igaz. Ha valaki nem úgy mutatja ki a szeretetét ahogy elvárnánk (ahogy mi értelmezni tudjuk), nem kell azt feltételezni h nem szeret.

wikipedia  a szeretet nyelvekről, rövid leírás az 5 "nyelvjárásról"

A könyv tele van egyszerű példákkal is, ami segít jobban megérteni a szerző elméletét, továbbá ír a szeretet fontosságáról, a szerelemről, és arról, h miért jó h nem tart örökké.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése