Enyém is hasonló, Tiranában frissen is kapható. Görögországban csak fagyasztóban láttam. |
Ez egy vékony szálú tésztafajta. Házilag nehéz elkészíteni, mert forgó, meleg fémlap kell hozzá és olyan adagoló amiből keskeny sugárban folyik ki a tészta. Közel-keleti édességekhez és mediterrán ételekhez használják. Frissen kb. 2 napot bír ki (az eladó szerint, de 4 nap alatt a hűtőben sem történt vele semmi), mert hamar kiszárad, érdemes mélyhűtőben tárolni.
Kanafeh
Levantei (főleg Libanon, Jordánia, Palesztina, Izrael, Szíria, Egyiptom) specialitás, sajttal töltött süti, cukorsziruppal ízesítve. A wikipédia szerint kadaiffal, darával vagy a kettő keverékével is készülhet.
Hozzávalók:
kadaif, sajt (én mozzarellával próbáltam, és nekem ez nagyon bejött, olvastam, h krémsajttal, rikottával is elkészíthető), vaj, cukor + víz, esetleg pisztácia a díszítéshez. Mennyiségek szemmel mérhetők, úgy h kb. 1 centi tészta, 1 centi sajtréteg és még egy tésztaréteg legyen.
Elkészítése:
1 - Szirupot készíteni - nekem az 1:1 arányban is megfelelt - ezt forralni kb. 5 percig
2 - Vajat felolvasztani, amivel a tészta felét összekeverni, h mindenhova jusson
3 - Kivajazott serpenyőbe rétegezni, először a vajas kadaifit, erre rá a felkockázott sajtot, a többi tésztát tenni. Pár kanál sziruppal meglocsolni a tetejét.
4 - Pár perc alatt mindkét felét aranybarnára sütni. Sütőben is el lehet készíteni, de szerintem ez csak nagyobb adagnál érdemes.
5 - Sziruppal lehet tálalni, pisztációval díszíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése