Van ahol betonra teszik, máshol csak a földre kihúzott hálóra. Egész fürtökben szárítják a napon, majd pár nap elteltével gereblyével átforgatják. |
A szőlő inkább pirosas barnás, kb. 1 cm-es gömbölyű szemekkel vagy attól kisebbekkel, természetesen mag nélküli. Jól behűtve finom, amúgy túl édes.
Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban (A, C, B1, B2, B3, B6) - részletesebben az előző wiki linket érdemes megnézni.
Természetes módszerrel (nap) szárítják, nem mesterségesen. Érett, lédús, friss álapotban szüretelik le, nem várják meg, h a szőlőtőn aszalódjon meg, mint a többi mazsola fajtánál.
Története
Ezer évvel ezelőtt már feljegyezték, h ez a fajta mazsola tárgya volt a velencei kereskedők és a Jón szigeteki termelők üzletének. A 14. században már az angliai piacon is megtalálható volt, 15. sz-ban korinthoszi mazsolának nevezték, mert abból a kikötőből érkezett hozzájuk, majd a 17. sz-tól zakynthoszinak hívják.
Közkedvelt felhasználása: péksüteményekhez és dióval összekeverve italok mellé adják. Stafidopsomo - kis méretű kalács - kb. 50 cent a pékségben.
Minden év augusztusában Szarakinádó faluban fesztivált is rendeznek neki, idén 18-án lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése